Wyposażenie sklepu spożywczego – czego potrzebuję?

Kiedy wszystkie kwestie formalne związane z założeniem firmy są już za nami, możemy zacząć szukać odpowiedniego wyposażenia, zgodnego z wymogami sanepidu.

Lada sklepowa

Jest to niezbędny element każdego sklepu spożywczego. Przechowywane w niej będą artykuły spożywcze potrzebujące temperatury chłodniczej, takiej jak nabiał (sery, jogurty, mleko itp.), wędliny, ryby, mięso. Oczywiście, jeżeli chcesz sprzedawać mięso i ryby, potrzebujesz osobnych lad sklepowych. Takie lady można kupić w odpowiednim sklepie, ale też zamówić, zwłaszcza jeżeli potrzebujemy konkretnego rozmiaru lady sklepowej.

Półki

Dobór odpowiednich półkach sklepowych powinniśmy uzależnić od tego jakie produkty będą na nich stały oraz od tego, w jakim miejscu będą stały same półki. Możemy też wybrać te zabudowane i niezabudowane. Istotne jest także przeznaczenie. Półki pod kosze z pieczywem czy owocami będą miały inną budowę, gdyż będą one pochylone.

Półki drewniane i z płyty meblowej

Dają efekt przytulności w sklepie. Są niestety też trudniejsze w utrzymaniu w czystości i nie są odporne na wilgoć.

Półki stalowe

Są wytrzymalsze niż zwykłe drewniane półki. Istotne jest to zwłaszcza, gdy będziemy ustawiać na nich ciężkie produkty. Dużo łatwiej też się czyszczą, niżeli te drewniane lub z płyty meblowej.

Możesz je kupić w sklepie, albo zlecić by producent konstrukcji stalowych wykonał je na twoje zamówienie.

Waga sklepowa i kasa fiskalna

Waga sklepowa jest niezbędnym wyposażeniem sklepu. Powinna stanąć tuż przy kasie fiskalnej, o której chyba nie trzeba mówić, gdyż prowadzenie biznesu wymaga posiadania jej.

Lodówka na napoje

To kolejny element, choć już mniej niezbędny. Zwłaszcza latem klienci oczekują chłodnych napoi. Jeżeli sklep ma koncesję na alkohol, to będzie to zdecydowanie niezbędny element.

Zamrażarka

W każdym sklepie gdzieś trzeba przechowywać mrożonki. Wszystkie zamrożone półprodukty, ale też np. ryby powinny znaleźć się w odpowiedniej zamrażarce. Osobna zamrażarka powinna być przeznaczona na lody. Jest to konieczne, gdyż spożywamy je bez obróbki chemicznej i chłoną one zapachy.